IJlst

IJlst is een van de Friese elf steden en ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân. Súdwest-Fryslân staat bekend om de weidse uitzichten met de vele meren en de knusse dorpen en steden. IJlst is verweven met haar omgeving. Het weelderige groen van de overtuinen gaat naadloos over in de historisch rijke natuur- en cultuurgronden in de omgeving.

It giet oan!
Toen Entente Florale ons benaderde of we wilden meedoen, twijfelden we geen moment: it giet oan! De Entente Florale is een mooie manier om het belang van het groen onder de aandacht te brengen bij onze mienskip (= samenleving). We zijn als fusiegemeente in 2011 ontstaan en willen onszelf graag een spiegel voorhouden: wat gaat goed en wat kan beter? 

Waarom IJlst?
IJlst is anders dan de andere tien Friese steden; je vindt er geen vestingwerken of lange rijen pakhuizen. Het is van origine een bescheiden plaats van boeren en handelaren. IJlst lag op een knooppunt van waterwegen, maar ook op een eiland. Meerdere houtverwerkende bedrijven hebben zich door de eeuwen heen gevestigd in IJlst. Het is niet voor niets dat de stad zich ‘Houtstad IJlst’ noemt.

IJlst is ook een ‘fierljepstad’: de stad heeft zijn eigen schans, waar kampioenschappen polsstokverspringen (‘fierljppen’ in het Fries) worden gehouden. 

Vanuit IJlst zijn er meerdere wandel-, fiets- en vaarroutes, ‘De 8 van IJlst’, om het open landschap te ervaren. Toeristen genieten ook met een elektrische sloep (Reidmarroute) van de rust in de authentieke omgeving. 

IJlst is nog authentiek: het oude profiel (van de grachten met de overtuinen, de woningen met de oude stadsrand aan het open landschap) is in de afgelopen eeuwen weinig veranderd. 

IJlst viert feest
In het kader van Leeuwarden - Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 heeft IJlst er een nieuwe trekpleister bij: de bloemenfontein. De fontein verbindt de Japanse en de Friese cultuur. Rondom de fontein heeft het parkeerterrein plaatsgemaakt voor een parkje. Daarnaast is dit jaar het houtmuseum geopend en de Stadslaan duurzaam heringericht. 

IJlst bestaat 750 jaar en viert feest! De stad organiseert maar liefst 750 activiteiten! 

We hopen natuurlijk dat we er een 751ste activiteit aan vast mogen knopen: een feestje omdat IJlst heeft gewonnen met Entente Florale.