Edam- Volendam

Heerlijk, als anderen je schoonheid opmerken! De deelname van Edam-Volendam aan Entente Florale, naar de titel van Groenste Stad van Nederland, is op zich al een erkenning van alle inzet en goede plannen in de afgelopen jaren.

Groen is niet alleen mooi, maar mensen in groene omgevingen zijn ook gezonder en gelukkiger. En dat is niet niks. Niet voor niets wordt er daarom al jaren aan gewerkt om het groen mooier en beter te maken.

Het belang van groen is groot en divers. Of het nou gaat om draagvlak door een participatieve aanpak samen met inwoners, klimaatadaptatie om voorbereid te zijn op heftige regenbuien, bijdragen aan biodiversiteit vanwege teruglopende populaties insecten, specifieke doelgroepen mede uit sociale overwegingen in het groen mee te laten werken of het invulling geven aan groenstructuren en sport/speelgelegenheden - om even een paar belangen te noemen. Het komt in het groen allemaal bij elkaar.

Maar al te vaak vinden we dat allemaal vanzelfsprekend. Wij denken dat dit ook komt omdat we het gewend zijn. Zoals de molens en dijken waar wij niet van op- of omkijken, maar waar hordes toeristen op af komen. Wat dichtbij en bekend is, is vanzelfsprekend. Des te belangrijker om er af en toe even bewust bij stil te staan. En deze competitie is zo’n moment. Door meer aandacht te hebben voor groen, door alles op een rijtje te zetten, gaan we ook meer zien wat er goed en zelfs uitstekend voor elkaar is. En ongetwijfeld, of eigenlijk hopelijk, komen er ook verbeterpunten uit, om Edam-Volendam nog mooier en beter te kunnen maken. Wij zijn door deze deelname zelf in ieder geval nog meer gaan letten op groen en wij hebben er steeds meer waardering voor gekregen. En dat gunnen wij iedereen!

Er is dan ook een overvloed aan pareltjes. Een wandeling over de dijk aan de boorden van de Gouwzee en het Markermeer, langs havens, sluizen en molens. Een rondje over de vesting van Edam, grenzend aan polders, natuurgebied, veenweides en Fort Edam, onderdeel van de monumentale  Stelling van Amsterdam. Allemaal aaneengeregen met natuur- en sportparken, langs historische structuren als de oude IJe, het Gouwtje en de gedempte Meer. Doorspekt met prachtige bomen en bloemen. Eigenlijk is Edam-Volendam voor ons op voorhand al de Groenste stad van Nederland!