Purmerenders kleuren de stad

Purmerend is ontstaan op het veen tussen de binnenmeren de Purmer, de Wormer en de Beemster. Na de drooglegging ontstond een marktstad die de regio bediende. In de 20e eeuw werd Purmerend een groeistad, gevolg van de aantrekkingskracht van Amsterdam dat uit zijn voegen barstte. Purmerend telt nu ruim 80.000 inwoners. 

Sociale gemeenschappen
Deze geschiedenis in het kort zie je goed terug in de stad. De historische binnenstad met de Koemarkt als aantrekkelijk stads- en uitgaansplein; de rivieren, kanalen en sloten die je door de hele stad ziet; het authentieke Noord-Hollands landschap dat de stad omringt; het grote aandeel aan buitenwijken uit verschillende periodes; en tot slot de inwoners zelf, Purmerenders en Amsterdammers die, omdat ze veel met elkaar gemeen hadden, hechte sociale gemeenschappen vormden. 

Het groen en het blauw
Natuur in en om de stad zijn altijd al belangrijk geweest. Purmerend heeft 17 km natuurvriendelijke oevers en de ecologische zone De Baanstee waarmee de stad onlangs de Gouden Zwaluw won. Dagelijks worden zo’n 30.000 bomen beheerd, 1,8 miljoen m2 gras, ruim 600.000 m2 heesters en nog eens ruim 600.000 m2 beplanting. Al dat groen en blauw heeft een belangrijke functie voor inwoners. 

De buitenruimte in Purmerend nodigt uit om te bewegen en te recreëren. De stad heeft 350 speelplekken. Spurd, de organsiatie voor sportbuurtwerk, organiseert overal buitenactiviteiten. Door de hele stad ligt een uitgebreid netwerk van lokale en regionale fietsroutes. Ook het water in de stad wordt op alle manieren gebruikt voor recreatie, met aanlegsteigers, vissteigers, strandjes en speelplaatsen aan het water. 

Duurzaam Purmerend
Voor het opwekken van duurzame energie staat de stad nu al op de 6e plaats in Nederland. Ruim 25.000 woningen zijn voorzien van stadsverwarming. 80% van de warmte is afkomstig van schone houtsnippers uit o.a. het Purmerbos van Staatsbosbeheer. Daarnaast heeft Purmerend een  zonnepark en liggen er dankzij een burgerinitiatief panelen op daken van openbare gebouwen. In het groen wordt zoveel mogelijk gewerkt met duurzame materialen zoals composiet voor bruggen en beschoeiingen. 

Purmerenders kleuren de stad
Maar het belangrijkst zijn de Purmerenders zelf die buitengewoon actief zijn voor hun stad. Velen onderhouden groen in de openbare ruimte: een plantvak, een deel van een park, een hele heemtuin of boomgaard. Een calisthenics park, skatebaan en jeu de boulesbaan zijn ontstaan door ondernemende inwoners. Er zijn ruim 200 zwerfafvalrapers en moeders organiseren buitenactiviteiten voor kinderen uit de buurt. De flexibel opererende wijkkernteams en de 7 wijkmanagers zijn in staat om snel te schakelen en initiatieven te ondersteunen met materiaal, geld of mankracht. Want Purmerenders kleuren de stad!