Leidschendam-Voorburg, groene parel aan de Vliet

Leidschendam-Voorburg biedt een diversiteit aan groen. Van beschermde dorpsgezichten tot monumentale buitenplaatsen. Van Romeinse nederzetting tot recreatiegebied Vlietland met strand en Vogelplas. Maar ook monumentale parken, een markant sluisgebied en een prachtig buitengebied met de oudste droogmakerij van Zuid-Holland.

Fietsen of varen van groen naar stad, en andersom
Leidschendam-Voorburg behoort al jaren tot de beste woongemeenten van Nederland. Duurzaam aandacht voor groen en beheer van de openbare ruimte vertaalt zich in een aantrekkelijk woonklimaat. Ook bezoekers komen hier graag winkelen, dineren of recreëren. Deze parel aan de Vliet heeft zelf veel te bieden, maar is ook goed aangesloten op haar omgeving. Zo fiets of vaar je gemakkelijk naar het centrum van Den Haag, Delft of Leiden. Ga je de andere kant op dan zit je al snel in ons aantrekkelijke buitengebied met recreatie- en natuurgebieden aan de rand van het Groene Hart. 

Romeinen en de Gouden Eeuw
Ons buitengebied en stedelijk gebied worden grofweg gescheiden door de Vliet. Deze Vlietzone is van oudsher een aantrekkelijk gebied om te wonen. De Romeinen wisten dit al. Forum Hadriani in Voorburg is de tweede Romeinse stad in Nederland en tevens de meest noordelijk gelegen Romeinse stad op het vaste land van Europa.

Landgoederen
Ook in de Gouden eeuw was het een aantrekkelijk gebied om te wonen. Dit blijkt uit de meer dan 40 landgoederen die hier toen aanwezig waren. In Leidschendam-Voorburg ontsnapten notabelen aan het drukke leven in de grote stad. De bekendste is Constantijn Huygens. Hij week uit naar zijn Hofwijck om bij te komen van alle perikelen op het Haagse Hof. Deze buitenplaatsen vormen nog steeds de basis voor onze groenstructuur langs de Vliet. Waaronder veel monumentale bomen, zoals een plataan van meer dan 370 jaar oud in park Hoekenburg.

Buitenplaatsen
Een viertal buitenplaatsen zijn omgevormd naar openbaar park, zodat alle inwoners en bezoekers er van kunnen genieten. Het bekendst is park Vreugd en Rust. Dit park had vroeger een directe zichtlijn met huis Ten Bosch in Den Haag en nog steeds zijn deze buitenplaatsen met elkaar verbonden door een lange parkstrook.

Duurzaam
Als gemeente hebben we duurzaam aandacht voor groen. Dit blijkt niet alleen uit onze plannen. Onze duurzame aandacht blijkt ook uit het feit dat er sinds de fusie in 2002 nooit ingrijpend bezuinigd is op de inrichting en het onderhoud van onze openbare ruimte. En in onze groene wijkteams werken standaard mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In onze gemeente vinden we dat iedereen mee moet kunnen doen aan de samenleving. Ook dat is duurzaamheid.

Download de Beleidssamenvatting